В реакция на неизпълнени искания от страна на правителството гръцките фермери обявиха планове за масови протести, които включват блокада на ключови транспортни артерии, сред които и ГКПП „Капитан Андреево“, важен пропускателен пункт между Гърция и България. Протестите са насрочени за днес следобед и идват като отговор на отказа на властите да отговорят на техните искания за необлагане на дизеловото гориво, намаляване на разходите за гориво и пестициди, както и за започване на преговори относно общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Протестиращите фермери, въоръжени с тежка техника и машини, влязоха и в столицата Атина, подчертавайки решимостта си да бъдат чути. Те настояват за промени, които биха облекчили икономическото бреме върху сектора и биха подпомогнали устойчивото развитие на селското стопанство в страната.

Плановете за блокади включват не само ГКПП „Капитан Андреево“, но и други стратегически локации като магистрали, пристанища и пропускателни пунктове в цялата страна. Такива действия могат да предизвикат значителни проблеми в транспорта и търговията, засягайки не само вътрешния, но и международния поток на стоки и услуги.

Протестите на фермерите са знак за нарастващото напрежение между селскостопанските производители и правителствените институции в Гърция. Те подчертават критичната роля, която селското стопанство играе за икономиката и обществото, и изискват адекватни мерки за подкрепа и развитие на сектора.

Отражението на тези протести може да бъде широко усетено, подчертавайки необходимостта от диалог и конструктивни решения за преодоляване на съществуващите различия. Властите и фермерите стоят пред предизвикателството да намерят обща основа и да работят заедно за бъдещето на гръцкото селско стопанство.

iskra.bg

Снимка: Национална асоциация на зърнопроизводителите