На 24 април от 17 часа служебният министър-председател Димитър Главчев, неговият заместник и финансов министър Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов са насрочили среща с представители на земеделските браншови организации у нас по важната тема с изплащането на украинската помощ. Информацията беше съобщена от председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, като впоследствие беше потвърдена от правителствения пресцентър.

На срещата двете страни ще обсъдят и други неотложни въпроси, свързани с развитието на сектора, като целта е правителството в диалог с браншовите организации да намерят общо решение за финансиране на земеделските производители.

Припомняме, че според споразумението, подписано между Българската аграрна камара и редовния кабинет, до 22 април трябваше да бъдат изплатени компенсациите на фермерите заради Украйна. Средствата обаче са държавна помощ и не бяха заложени в националния бюджет за 2024 г. Това е основен повод за днешните разговори на бранша със служебния кабинет.

https://sinor.bg