По данни на инициативата „Край на клетките“ в момента в Европейския съюз в клетки се отглеждат над 300 милиона животни

Европейската комисия е изправена пред Европейския съд, след като гражданската инициатива „Край на клетките“ заведе дело с обвинението, че тя не е спазила обещанието си да предприеме мерки, с които да сложи край на клетъчното животновъдство.
През 2021 година Комисията допусна гражданската инициатива и след като тя събра необходимите подписи, Брюксел беше принуден да реагира. Така Комисията обеща до края на 2023 да представи законопроект, който забранява определени животни да се отглеждат в клетки. Става дума за кокошки, зайци, свине, пъдпъдъци, патици, гъски и телета. Представеният през декември пакет за защита на животните съдържа обаче само по-строги правила за транспорта на животни и за гледането на домашни любимци.
Забраната за клетъчно отглеждане не беше включена и в работната програма на Комисията до края на нейния мандат. Ето защо редица природозащитни организации внесоха жалба пред европейския омбудсман, а на 18 март гражданската инициатива отнесе въпроса към Европейския съд с аргумента, че няма оправдание за по-нататъшно забавяне. По данни на инициативата в момента в Европейския съюз в клетки се отглеждат над 300 милиона животни.
В края на миналата година заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович посочи, че работата по въпроса е сложна и продължава. Времето на настоящата Комисия обаче изтича, тъй като след три месеца европейците ще избират нов състав на Европарламента. А миналата седмица от Брюксел обявиха, че отлагат реформата на законодателството за защита на животните, тъй като все още търсят мненията на заинтересованите страни.