До решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор „Земеделие“. То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на тези продукти беше въведена от Европейската комисия след протести на фермери в тези държави. Според мярката през тези страни можеше да преминават транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да се предлагат на техните вътрешни пазари.

Европейската комисия съобщи в петък, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар.

Министър-председателят Николай Денков съобщи в неделя, че България трябва да представи на Брюксел какви количества от кои земеделски стоки е в състояние да внесе, без да пострада местният агробизнес, и покани протестиращите да обсъдят това. Той каза, че е разговарял с премиера на Украйна, която ще наложи ограничения на определени стоки, за да не се пренасити пазарът.

https://www.dnevnik.bg