Караколев: От 12 000 протестиращи, само 500 останаха след подписването на споразумението

Председателят на НОКА се надява и последните недоволни да достигнат до взаимно изгодно решение с министър Вътев

Четете още: Очакват се близо 40 000 заявления при предстоящ прием за Украинската помощ

Това стана ясно от думите на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред bTV.

„Останали са около 500 човека да протестират активно. Надявам се и те да намерят разбирателство с министър Вътев и да има едно взаимно изгодно решение“, каза още съоснователят на Българска аграрна камара.

В разговора участва и Димитър Зоров, който критикува подписания меморандум на Българската аграрна камара с правителството. Той обаче не коментира окончателния документ, а по-вероятно драфт на споразумението, стана ясно от думите на Караколев, който лично се включи в преговорите и оформянето на документа.

Караколев отхвърли и твърдението, че с акад. Денков са договорени 150 млн. евро за чувствителните сектори.

„В официалното споразумение сума от 150 млн. евро няма, тъй като ние не се съгласихме с нея. Единственото условие, което ние поставихме, е на всички земеделски производители да бъде изплатена сумата, която е изплащана 2022-2023 г. И това е записано в меморандума“, посочи той.
Единствената процедура, която трябва да се спазва за всеки един транш е, че се прави нотификация за около две седмици в Европейската комисия, стана ясно от думите му.

Зоров не е доволен от решението помощта да се изплаща без доказване на загуби от малките производители, които са 91% от зърнопроизводителите в България. „Държавата е преценила с нейните аргументи защо трябва да подкрепи този сегмент от аграрания сектор“, коментира Караколев.

Когато таванът на плащанията, за които само нашата страна настоява в Европейската комисия, падне или бъде увеличен, средства ще има и за най-едрите стопани. Но в момента това не се приема добре от Еврокомисията, стана ясно от думите му. 

По настояване на нашата страна лимитът на Украинската помощ беше променен през миналата година от 250 000 на 280 000 евро.

 

By |февруари 14th, 2024|Новини|