За първи път ще има надтегляния за магарета

Най-силните коне отглеждани в България ще могат да се видят от 24 до 26 май край Петропавловския манастир, област Велико Търново по време на дванадесетия Национален събор на овцевъдите. Пред публиката ще бъде представена най-новата селекция коне от тежковозни породи родени и отглеждани у нас, както и интродуцирани. Разпределени в различни категории елитните животни ще се състезават в теглене на товари по 40-метрово трасе във втория ден на събора – 25 май (събота)  от 10,00 до 18,00 часа.  Освен безспорна атракция, състезанието по надтегляне цели да покаже приложението на конската сила в стопанството, дърводобива и развъждането. Извън съревнованието  ще бъде показан демонстративен впряг от четири коня, порода Фламандски тежковоз, управляван от стопанина Боби Радулов.

За първи път на събора в теглене на товари ще се надпреварват и магарета. Предварително записване за състезанието собствениците на този вид работни животни могат да направят на 0898 513233.

Край традиционното за събора изложение на над 1000 чистопородни овце и кози ще бъдат показани и най-верните верните помощници на животновъдите – кучетата-пастири.

Традиционно, и тази година Събора на овцевъдите  ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор. Освен различните видове животни на събитието ще има селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството, био пазар, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, различни фермерски състезания, демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии.

Събитието ще предложи много фолклор, занаятчийско изложение, кулинарни демонстрации, етно атракции и възстановки, народни веселби, вечерни концерти и още много  емоции, забавления и преживявания.

https://sinor.bg