Местните животновъди получават приоритет при разпределението на пасища и земя до 300 дка

Комисията по земеделието, храните и горите прие промените Закона за собствеността и ползването на земеделските земи на второ четене

Местните животновъди ще могат да участват на първа тръжна сесия за разпределението на до 300 дка пасища от държавния поземлен фонд, стана ясно след заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание, където депутати гледаха на второ четене  Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

“Вероятно това предимство ще бъде дадено на местните животновъди още през тази година. В търговете ще могат да участват само животновъди, производители на плодове и зеленчуци и трайни насаждения”, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Той уточни че всички регистрирани имоти, животновъдни обекти с наличните животни, какъв вид и бройки са те ще бъдат качвани в информационната система на БАБХ.

Право на участие в първите търгове ще имат и биологичните производители. Предимство ще се дава и на животновъдите с изтичащи договори, след това на местните стопани без изтичащи договори и чак тогава на тези, които са в съседните землища, коментира още Караколев.

Според него така ще се развали лошата практика досега, при която на един животновъд се дава цялата норма за пасище за животно, а на друг се дава само част от нея.

“Сега това нещо се прекратява и ако няма земи, ако не стигнат на всички, ще се изпълнят еднакво нормите, ще се прави редукция за абсолютно всички”, каза още Симеон Караколев.

Според измененията в ЗСПЗЗ с по-висока норма за животинска единица ще се ползват не само говедата, но и дребните преживни животни, които се отглеждат за месо.

Много важно изменение предвижда, че при промяна на броя на животните в дадено стопанство в рамките на 30% ще бъдат намалявани и площите, които се полагат на съответния животновъд за изхранването им.

Председателят на комисията, ако не организира изпълнението и не спази процедурата за търговете пък ще бъде застрашен от сериозна санкция от 5 до 10 хиляди лева.

By |март 28th, 2024|Новини|