Стотици земеделски производители от цялата страна излизязоха на протест и затвориха главния път Варна – София при с. Шереметя, община Велико Търново. Изливаха мляко, гориха вълна, бяха разпръснати десетки щайги с плодове и зеленчуци, както и начупени стотици яйца.

Помощ „Ковид” за тях няма, не са и допустими по мерките 60/40 и 80/20 и те искат това да се промени. Целите на протеста бяха да се отпуснат 70 млн. лв. за сектора в новия бюджет, като тези средства те да получат под формата на помощи.

Представители на различни сектори в земеделието заявиха, че градушка е унищожила продукцията им, сушата на места е довела до невъзможност за производство на фураж за изхранване на животните, а при други довела до нисък добив.

Проблемите в сектора са много – липса на работна ръка, липса на национална политика, несигурен пазар и ниски изкупни цени на продукцията, заявиха още производителите.

„Тези средства са ни нужни, за да оцелеем! За нас това не е бизнес, това е препитание!”, каза един от производители.

За олицетворение състоянието на животновъдите, символично бе погребано „Българското животновъдство”.

 

От браншовите организации съобщиха, че ако народните представители не вземат под внимание исканията на сектора ще излязат на протест отново, този път на жълтите павета в София на 09.09.2021г, и ще изхвърлят в пъти повече продукция, спрямо днес.