През 2016 година, Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев, ще организира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България, Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада. Трите форума ще популяризират и утвърдят българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“.

Националният събор на овцевъдите в България ще се проведе в периода 6-8 май  2016 г., край Петропавловкия манастир до град Лясковец. Събитието се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България, в партньорство с общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

Роженският събор отново ще обедини цяла България в периода 15-17 юли. По инициатива на Симеон Караколев и Фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и община Чепеларе, събитието бе възстановено след 9-годишно прекъсване, превръщайки се в събитие номер 1 за 2015 г.

На последно място, но не и по значение, фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Разлог, поставя началото и на една нова традиция: „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада. Събитието ще бъде проведено в периода 17-19 юни, в близост до град Разлог и ще акцентира върху фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България.

„Нашите събития са символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. Убедени сме, че здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родовата памет“, споделя Симеон Караколев.