Най-големият фермерски форум у нас ще се проведе от 24 до 26 май

ТЕЧЕ ТРЕСКАВА ПОДГОТОВКА ЗА XII ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

Поляните около Петропавловския манастир ще приемат стотици хиляди посетители, които желаят да се докоснат до фермерския поминък, народния бит, автентичните български храни, занаяти и култура. Събитието ще премине под мотото „Българските храни от български суровини“ и ще се състои в дните 24, 25 и 26 май. Организаторите обещават още по-пъстър и вълнуващ празник, за който ще се говори дълго.

Форумът ще се простира на площ от 1300 кв. м.

Посетителите ще имат възможност да видят голямо разнообразие на чистопородни животни, автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. В три специализирани зони стопани ще покажат селектирани животни от над 30 породи. Ще има изложение на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще могат да се видят изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета и интересни демонстрации с тях.

И тази година сред атракциите ще бъдат традиционните за събора състезания по ръчна стрижба, доене, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от най-големите коне тежковози. Отново ще се търсят козите с най-дълъг косъм, а изключително зрелищно се очертава да е състезанието за най-тежък коч, в което премията за собственика на животното победител е 1000 лева. За първи път ще се проведе и състезание за майсторско рязане на овчи суджук.

Производителите пък ще могат да се включат в специален конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал, кисело мляко и оригинален продукт от овче и козе мляко и да получат отличителен знак за качество, който ще се присъжда на събора за първи път.

За популяризиране на български деликатеси ще има обособени зони за директни продажби с качествени биохрани и напитки. Гостите на събитието ще бъдат почерпени с празничен курбан. Предвидени са демонстрации на старовремска кухня и на стари български рецепти за млечни храни, чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти и народни веселби.

В рамките на форума ще може да бъде посетена етновъзстановката „ЧифликЪт“. За малчуганите се подготвят интересни занимания, пленери и образователни игри.

Съборът ще отдаде почит и на певческото творчество. На две сцени ще се проведе националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Ще се изявят над 2500 изпълнители самодейци, а за запалените по българските народни ритми ще има хоротеки.

Вълнуващи ще са празничните концерти, в които ще се включат Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, Иво Папазов – Ибряма и оркестър „Тракия“.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация и фондация „Наследство в бъдещето“ със съдействието на Министерството на земеделието и храните и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

https://www.borbabg.com