Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) входира официално искане за de minimis заради сушата, тъй като и това лято животновъдите страдат тежко от продължителна липса на валежи. Пасищата са прегорели, а стопаните изхранват животните със скъп фураж или със зимни запаси.

В края на месец януари, министър Танева беше категорична, че в МЗХГ няма разчет за отпускане на de minimis във връзка със засушаването и че ситуацията ще бъде проследена в движение.

Месеци по-късно, по време на обсъжданията за извънредната мярка COVID-19, НОКА обяви, че гледа на определените ставки като част от мерките за подпомагане на животновъди, без това да изключва опцията за помощ по de minimis. Към момента, искането на НОКА е внесено за обсъждане, а топката е в полето на ресорното министерство.

Общата стойност на последния одобрен такъв de minimis възлизаше на 26,3 млн. лева. Помощта бе одобрена през месец юни 2019 г., а средствата бяха отпуснати заради сушата от предходната година и трудните условия при изхранването на животните през зимата.