Днес, за трети път в рамките на 12 месеца, от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация внасяме Предложение за промени в ЗСПЗЗ относно условията за разпределяне на пасищата и необходимата публичност съпътстваща тази процедура.
„Продължавам да твърдя, че точно с тези промени ще се ограничи наличието на виртуални животновъдни обекти и виртуални животни, защото методът на самоконтрол по места ще сработи значително!“, заяви Симеон Караколев.
Убедени сме, че точно с даването на предимство на местния животновъд при разпределянето на пасищата ще се избегне порочната практика за “пасищен туризъм”! Настояваме да се въведат имуществени санкции за длъжностните лица които съвсем съзнателно заобикалят законовият ред при разпределянето на мерите и пасищата от ОПФ и не на последно място в комисиите разпределящи пасищата и мерите да участват представители на Министерство на земеделието, на регионално ниво, които ще бъдат гарант за обективността и безпристрастността в целия процес! На срещата между коалициониите партньори от 24.11.2021 повдигнахме въпроса за въпросните промени в ЗСПЗЗ и същия впоследствие залегна в коалиционното споразумение, а дали ще станат факт ще разберем скоро…!