Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обяви в ефира на Нова телевизия, че по Великден сме изяли 80% от българското агнешко месо, а прогнозите са, че цените за Гергьовден ще останат без промяна. Очакванията са, че цените на дребно ще бъдат в рамките на 14-16 лв./кг.

„Изкарахме празниците, включвам и Гергьовден, защото съм сигурен, че българското агнешко ще задоволи изцяло потреблението“, коментира браншовикът.

Караколев бе категоричен, че за първи път от много години насам по рафтовете във всички вериги и магазинчета е имало българско агнешко и за Великден не е имало спекула на пазара.

По думите му, времето за възраждане на българското животновъдство и производството на родни марки млечни продукти е дошло. Изказвайки се против храните по БДС, произведени с вносно мляко, Караколев обясни, че за да се избегнат подобни нарушения се изготвя браншови стандарт, според който да не е позволено да се влагат вносни суровини в производството на родни продукти.

Караколев поясни, че от бранша са наясно, че е невъзможно всички животновъди да излязат да продават своята продукция на пазара, но добави, че ако всички те се обособят в 5 големи кооператива, които да предлагат стоки на крайния потребител, това би било лесно постижимо.

Той апелира предлагането на български стоки да не спира и след отпадане на извънредното положение у нас, а да продължи и занапред.