Членовете на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) се събраха край град Варна за своята традиционна годишна среща, на която се проведе и церемония по награждаването за отлични постижения в сектора.

Петте най-добрите постижения в сектор овцевъдство и козевъдство бяха отличени с грамоти.

Зооинженерът Кръстинка Георгиева получи грамота за постоянство в селекционната дейност и съдействие за устойчиво развитие на Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) в област Бургас. Отличието бе връчено от Силвия Василева – директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието.

Ирина Лазарова от Дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ отличи Янка Кънчева за приноса й в развитието на групите на производители, част от НОКА в област Добрич.

Мария Христова, координатор по ОСП в МЗХГ, награди Рейхан Алиосман, който е затворил цикъла на производство със собствена мандра, с грамота „Млад фермер“ за иновативната му практика да пасе овцете си с дрон.

Мариана Бандова, изпълнителен директор на Асоциация за развъждане на породата Лакон в България, бе отличена за въвеждането на добри практики и технологии в своята дейност. Наградата бе връчена от Професор Иван Станков.

Деан Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози в България, получи отличие за използването на добри практики и технологии. Наградата бе връчена от земеделският зам.-министър доц. д-р Янко Иванов.

Тодоров прие наградата от името на Асоциацията и уточни, че тя е свързана с въвеждането на една нова практика – замразяване на семенна течност от кози. Осъществена е заедно със зооинженер Светослава Боева от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).