Овцевъди и козевъди от цялата страна подготвят национален протест, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Причината – цялостната липса на национална политика в сектор “Животновъдство”.

Очаква се над 1500 фермери от цялата страна символично да унищожат своята продукция, за да бъдат чути. Според фермерите, протестите ще са безсрочни, до удовлетворяване на исканията им. Първият от серията протести ще се проведе на 13 юли, по главен път София – Варна, на разклона от село Шереметя за Арбанаси.

Г-н Караколев посочи, че животновъдите искат оставката на заместник-министъра на земеделието, храните и горите, Цветан Тодоров, както и на двама директори на дирекции в съответното министерство, защото това са хората, допринесли за задълбочаване на кризата в сектора през последните десет години.

Фермерите настояват за минимална (de minimis) помощ от 20 лева на глава животно, която трябва да бъде удвоена на 40 лева за стопанствата, които са в карантина. Според Караколев, въпросните 20 лева са 50 процента от това, което производителите са загубили в рамките на действието на Наредба 3, само за тази година

Третото искане, поставено пред министър Румен Порожанов, е компенсиране на всички фермери, засегнати от действията на “порочната наредба”, каза Караколев и уточни, че става дума за над 1000 животновъди. След решението на ВАС, с което е отменена наредбата, компенсациите могат да се изплатят като извънсъдебно споразумение между министерството и ощетените фермери, смятат от бранша.

Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, през последните години е налице катастрофално намаляване на броя на животните. Той уточни, че през последните години изкупната цена на млякото от 1,40 е спаднала на един лев, което е довело да загуби и фалити.