Овцевъд: Цените на агнешкото станаха немислими, няма причини да се покачат

Гръцки агнета може да се появят по нашите магазини тази година по Великден

В много от магазините агнешкото месо се предлага преди Великден по 27-32 лева за килограм. „Това са немислими цени, с които товарят потребителя. Ние българите, не стига че сме с най-ниски доходи, а пазаруваме на най-високи цени“, коментира за Агри.БГ Теодора Вълова, която отглежда 1200 овце в плевенското село Писарово.

Тя напомни, че в последната година фуражите не са поскъпнали. „Даже са на доста приемливи цени, тъй като зърното поевтиня значително. От гледна точка на производител смятам, че цените, които са близки и минават 30 лева са спекула, която бие по джоба на българския потребител. Не е ли по-хубаво да си продадем стоката, да произвеждаме българска храна на приемливи цени? Да, всеки има някакви разходи – и аз, и колегите, но мисля, че не е правилно веригите да товарят потребителите“, категорична е младата животновъдка. 

За нея реалната цена е максимум около 10-12 лв./кг живо тегло. „Това е цената, която смятам аз, че е добра като си вложа разходите, които съм направила за отглеждане, за хранене, за ветеринарни услуги и формирам нормална печалба“, казва още Теодора, за която е недопустимо да се продават агнетата на високи цени точно по празниците.

Тя призовава всички хора, които имат възможност, да се свържат директно с най-близките овцевъдни ферми, за да си купят от там прясно българско месо. Макар през последната година да е имало доста фалити в бранша, Теодора Вълова е сигурна, че до всеки град в цяла България има колеги, които все още успяват да се борят с трудностите в животновъдството и да оцеляват.

„Търсете директно производители. Така купувачите ще са сигурни в качеството на месото, което ще сложат на трапезата си. Хем цената няма да е толкова висока, а и ще бъде прясно“, съветва стопанката.

Тя дори смята, че е приемливо правителството по някакъв начин да регулира цените. „За тези, които са с добри финансови възможности, написаното на етикетите не им прави впечатление. Те влизат, пазаруват, плащат и излизат. Но масово хората в България са под прага на бедността. Всеки би искал да сложи на масата си традиционното българско агнешко месо. Не е тайна, че пазарът отново ще бъде залят с вносно агнешко месо“, коментира животновъдката.

За този Великден дори има индикации, че и гръцките овцевъди ще навлязат на българския пазар, защото предлагат агнешкото месо по-евтино отколкото е в нашите вериги. През последните години македонски и румънски агнета се конкурират с родната стока и редовно „отхапват“ част от пазара по празниците.

https://agri.bg

By |април 4th, 2024|Новини|