В писмо до министър Вътев от Асоциацията на животновъдите от Благоевград и кметовете на четири общини алармират за критично положение с животновъдните ферми в областта. В позиция адресирана още до медиите, БАБХ и комисията по земеделие в Народното събрание се твърди, че на 09.02.2024 г. изненадващо и без достатъчно обосновани правни и фактически аргументи са прекратени договорите на девет регистрирани частнопрактикуващи ветеринарни лекари, работещи на територията на общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна

От асоциацията изтъкват, че вече две седмици фермерите, собственици на десетки животновъдни обекти и стотици животни – говеда, биволи, овце, кози и коне са лишени от медицинската помощ на частнопрактикуващите ветеринари, които лекуват животните им години наред. Нещо повече, животновъдите не могат да получат каквито и да било документи, които се издават само и единствено от обслужващите ги лекари, а се изискват от различни институции почти ежедневно.

В писмото още се подчертава “сегашният период е най-тежкия сезон за животновъдите, тъй като и ЕПЖ и ДПЖ са в родилен период и лекарската помощ е необходима не всеки ден, а всеки час.

Теренните ветеринарни лекари изпълняват най-трудната и най-отговорната дейност, свързана със здравеопазването на животните, а от там и на хората.

До момента не е имало, каквито и да било възражения и оплаквания от фермерите в целия регион, свързани с дейността на освободените частнопрактикуващи ветеринарни лекари.

Настояваме да се възстановят прекратените договори на всички регистрирани частнопрактикуващи ветеринарни лекари с ОДБХ Благоевград.

Считаме, че трябва да се вземат спешни мерки за преструктуриране и усъвършенстване на ВетИС, така че фермерите да имат пряк достъп до нея, а частнопрактикуващите ветеринари да могат да въвеждат реалните факти в стопанствата такива, каквито са в действителност, а не само това, което системата допуска.”