След 2027 г. предизвикателствата пред земеделските производители ще растат, след като Украйна стане пълноправен член на ЕС, коментира Десислава Танева

“Европейската комисия не беше достатъчно силна да отговори добре на европейската протестна вълна и моята прогноза е, че вероятно тя ще продължи. Комисията трябваше ясно да каже, че подкрепя фермерите“, коментира председателят на парламентарната Комисия по земеделие Десислава Танева.

Според нея исканията на фермерите в цяла Европа са справедливи и “първото, от което трябва да се водим в решенията си, е да не разрушаваме пазарите. Защото какъвто и инструментариум за подкрепа да предприемеш, след като си разрушил справедливостта на пазара, ти не можеш да компенсираш щетите за най-малките, които първи излизат от сектора. В тази посока трябва да се работи още”, смята депутатът.

“В средносрочен план предстои големият въпрос какво се случва след 2027 г., когато Украйна стане пълноправен член на ЕС и ние не можем по никакъв начин да очакваме увеличение на бюджета за ОСП”, допълни Десислава Танева. 

“Сега бягаме след вятъра. Трябва да бъдем обективни – бягаме доста бавно. Вземат се решения, когато вече фермери са излезли от сектора. Коригираме с нови грешки вече допуснати грешки. Така не може да продължава и според мен в новия програмен период трябва да се вземат нови решения за механизъм, по който ще се прилага инструментариумът на ОСП”, коментира още тя.

https://agri.bg