Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания

През март във все повече световни региони се отчита забавяне на темпото на ръст в производството на сурово мляко, обявиха експерти на аналитичната Международна мрежа за сравняване на фермите на проведена среща в онлайн формат. Експертите посочват, че млечното поголовие в САЩ подължава да намалява, което поставя под съмнение възможностите за разширяване на млечния сектор там през годината.

„Като цяло производството на мляко в света през 2023 г. нарасна с 1%. При това поголовието от едър рогат добитък намалява с 0,5% за втора поредна година”, изтъкват те.

По думите им на пазарите на фючърси за фуражното зърно в момента се наблюдава затишие, което отслабва натиска върху печалбите на фермерите. „Пазарът е спокоен в очакване на сезона на прибиране на реколтата в Южна Америка. Прогнозата за цените на фуражите остава без промяна, не се очакват и значителни колебания. Освен това отчитаме свиване на производството в няколко от ключовите производствени региони” в света, отбелязват анализаторите на мрежата.

Според тях цените на фуражите ще се стабилизират със слаба тенденция към ръст, като едва ли ще паднат до средното ниво от периода 2015-2020 г.

https://sinor.bg