Теодора Вълова: Цената на овчето мляко се срина спекулативно

Овцевъдите предпочитат да правят сирене и кисело мляко за домашна консумация

Овцевъди от цялата страна се оплакват, че цената на прясното овче мляко, което предават на мандрите, се е сринала значително. „Цената на овчето мляко беше доста хубава до преди един месец, но изведнъж се срина заради изкуствени причини и спекулация.

Нито един компонент по веригата не е поевтинял, за да се сваля и цената на овчето мляко. В същото време няма никаква промяна в цените на млечните продукти в магазините“, алармира за Агри.БГ Теодора Вълова, която отглежда 1200 овце в плевенското село Писарово.

Вместо 2.30 лв./л за суровината, от големите мандри вече плащат по 1.80 лв./л. 

„За мандрите това е добра цена, защото плащат на производителя по-малко, а реализираната продукция дават на висока цена“, коментира овцевъдката. Тя също има малко преработвателно предприятие, където преработва цялото количество мляко от 35-те крави, които отглежда, но тъй като овцете са много – налага се да продава на други преработватели по-голямата част от суровината. Дневният млеконадой в стопанството достига 800-900 литра. 

„Подиграват се с нашия труд, плащат малко, а се хвалят, че са ни направили жест“, така коментират читателите на голяма овцевъдна група във Фейсбук. Недоволство там изразяват стопани от цялата страна. Те споделят, че освен ниската цена, често се налага да чакат дълго, за да им се изплати предаденото мляко. Затова и призивът на някой от овцевъдите е колегите им да не се жалват от търговците, а да преработват суровината в кисело мляко и сирене, за които има добър пазар. 

Това не е работеща формули за собствениците на по-големи стада, а и директните продажби са регламентирани с Наредба № 26, по която далеч не са регистрирани всички. Търсенето на решение обаче принуждава стопаните да работят на ръба на закона.

Теодора Вълова от своя страна сподели още, че и овцевъдството не е подминато от недостига на работна ръка, но поради фалита на доста нейни колеги  овцевъди, много хора са останали без работа.

Затова в последно време е малко по – лесно да се намерят опитни работници, макар причината за тази моментна ситуация да е крайно неприятна за българското селско стопанство.
https://agri.bg

By |април 6th, 2024|Новини|