Последните дни бяха изключително напрегнати и изтощителни за всички нас. Благодаря на всеки един от вас, че заедно отстоявахме интересите на бранша и се борихме за по-светло бъдеще
Какво успяхме да постигнем ЗАЕДНО:
– Подсигуряване на нужния бюджет за изплащане на ставките от 1-ви транш на т.нар. Украинска помощ, в срок до 31 март, като размерът им ще бъде СЪЩИЯТ като през 2023. Припомням, че до преди протеста депутатите ни напълно отхвърлиха възможността българските фермери да получат такова подпомагане през тази година.
–  Законови промени, които ще решат някои от най-тежките проблеми в земеделието и в частност животновъдството:
– Закон за собствеността и ползването на земеделска земя – промените касаещи справедливото разпределяне на пасища и приоритетни търгове на обработваема земя от ДПФ за животновъди.
– Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. Фундаментални за животновъдите промени тук, които ще регламентират плащането, законово, на суровините мляко, агнета и други в срок до 30 дни!!!
– Законодателни решения за намаляване на административната тежест! Нещо, от което всички страдаме.
– Промяна или създаване на още няколко закона, необходими и чакани с десетилетия в Селското ни стопанство.
– Международна политика на България в защита интересите на българските фермери, когато в ЕС се преразглежда вносът от трети страни и Украйна. Както и позиция на България за облекчаване на изискванията на Зелената сделка към българските земеделски производители.
Онова, заради което протестирахме рамо до рамо бе постигнато. Това не означава, че решихме всички проблеми в сектора. Но спечелихме поредна битка. Продължаваме с борбата!
P.S. Следващата цел на НОКА е да разрешим директната продажба на агнета от фермите, както и категорията труд при пенсиониране на заетите в животновъдството!