Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), изрази съмнение за умишлено заразяване на български ферми от Южна България с нодуларен дерматит по преживните животни, аргументирайки се с факта, че разпространението на заболяването не е започнало в пограничните райони при Кърджали и Смолян, както се очаква от 8 месеца, а от Хасково, Димитровград и Стара Загора. Сега са открити огнища в Благоевград, а смъртоносната зараза се е пренесла и в Македония.

Проблемът е, че заразният дерматит, срещу който единствената ефикасна мярка за предотвратяване е хуманното умъртвяване на болни и контактни животни, се предава от вектори – мухи и комари, както и механично, чрез хора и животни, и такъв достъп трудно може да бъде ограничен. Т.е., фактор за пренасяне на заразата може да са и имигрантите.

Караколев уверява, че вече се предприети мерки като пръскане против векторите и ваксинация на животните и че ако се наложи, ще бъдат предприети ограничителни мерки с разкриване на дезинфекционни площадки и на предстоящия Национален събор на овцевъдите, който започва на 6 май. Той допълни, че се следи постоянно епизоотичната обстановка в страната и има контакт с Агенцията по безопасност на храните, която контролира заболеваемостта на животните.