Между 160 и 170 лева, при цени от 6 до 7 лева за килограм трупно тегло, излиза цяло агне за Великден, ако се закупи директно от ферма. В тази цена влиза както главичката, така и дреболиите, обяснява Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Търсенето тази година обаче е по-слабо, а причините са няколко – от една страна, затрудненото придвижване на хората заради извънредното положение, а от друга – стресът, заради нарастващата икономическа криза.

„Добрата новина е, че тази година успяхме да спрем вноса на македонско месо, което веригите бяха подготвили. То влиза с неясно качество и маркировка, а миналата година по Великден у нас бяха вкарани около 100 хил. тона агнешко месо от Македония, което беше на 20% по-ниска цена от нашето и подби пазара. Тази година също имаше подготвени количества за внос, но търговците се отказаха, след като земеделският министър Десислава Танева нареди БАБХ да прави строги проверки на пратките“, допълва съпредседателят на НОКА.